Het is een fabel dat: “als het buiten heel warm is, je meer zout moet eten”. Je eet namelijk al voldoende zout. Het is wel heel belangrijk om voldoende water te drinken, vooral met hoge zomerse temperaturen of als je op vakantie bent in een warm land.
Door transpiratie verlies je vocht. Door voldoende te drinken houd je de vochtbalans het best op peil. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig: minimaal 1,5 a 2 liter per dag en soms meer. Geschikte dranken hiervoor zijn: water, melk, karnemelk, groentesap, thee, bouillon. water met limoen, gember of munt smaakje of bruisend mineraalwater.
Als volwassene zou je maximaal 6 gram zout mogen binnen krijgen via je voeding. Maar meer dan 80% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen.
Om die reden is de kans op een tekort aan zout erg klein, ook op een warme dag. Onze voeding bevat meer dan genoeg zout. Het zit bijvoorbeeld in brood, kaas, vlees en vis. Gezond eten is voldoende.
Uitdrogingsverschijnselen kunnen optreden als je een te lange tijd niets drinkt. De verschillende verschijnselen die kunnen optreden zijn: dorst, sufheid, minder zweten, minder plassen, minder elasticiteit van de huid of flauwvallen door verlaging van de bloeddruk. Bij zeer ernstige uitdroging kan verwarring een aanwijzing zijn.
Hoe weet je of je voldoende drinkt? Een goede graadmeter hiervoor is de kleur van de urine. Als de urine licht van kleur is, dan heb je genoeg gedronken en als de urine donkergeel is dan moet je meer drinken.