Het eten van lightproducten zorgt niet voor minder overgewicht! Het tegendeel is waar; men gaat er alleen maar méér van eten! Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen, onder leiding van hoogleraar P. Verhoef.
Het blijkt dat nadat mensen overstappen op de light variant, ze meestal meer van deze producten gaan eten. En als de light variant weer vervangen wordt door het originele voedingsmiddel blijft men vaak ook de grotere hoeveelheid eten, met alle gevolgen van dien.
Een product mag “light” genoemd worden als het ten opzichte van het gewone product minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suikers bevat. In bijvoorbeeld light chips moet dus zeker 30% minder vet zitten dan in gewone chips. Maar dan begint de verwarring. Zo kan in light chips het vet vervangen zijn door bijvoorbeeld koolhydraten en/of eiwitten die ook energie leveren. Uiteindelijk kun je met die zak chips net zoveel calorieën binnenkrijgen als met gewone chips. Of zelfs meer, omdat minder vet minder snel verzadigt. Je bent dan geneigd om meer light-chips te eten dan die gewone chips. Een ander voorbeeld is light jam, waarin wel 30 % minder suiker zit dan in gewone jam. Maar de suiker kan deels vervangen zijn door een ander soort koolhydraat die wel calorieën levert. Deze light-jam levert dus niet een besparing op van 30% van de calorieën! Hetzelfde geldt voor producten als zero-ontbijtkoek en ovengebakken snacks.
Hieruit blijkt dat light eten zorgt voor verwarring. Deze producten suggereren dat je iets minder calorieën gebruikt. Maar we moeten ons bewust zijn van het psychologisch effect en van een ander verzadigingsgevoel, waardoor er vaak juist meer van wordt gegeten!