Nog niet zo lang geleden was het “advies gezonde voeding” om niet te vaak een ei te eten; max.3 à 4 eieren per week. Inmiddels is dit advies wel achterhaald. Uit onderzoek is gebleken dat bij gezonde mensen het cholesterol uit de eidooier nauwelijks invloed heeft op het bloedcholesterolgehalte. Een middelgroot ei van 50 gram levert gemiddeld 75 Kcal, 5 g vet en 7 g dierlijk eiwit van hoge kwaliteit. Dagelijks een eitje zal voor de meeste mensen geen gezondheidsrisico opleveren.
Ouderen, zieke en kwetsbare mensen kunnen beter geen rauw ei eten, maar dagelijks ‘n gekookt eitje bij het ontbijt of lunch zou voor velen een goede aanvulling zijn op hun voeding die vaak onvoldoende voorziet in de benodigde eiwitten. Voor hen geldt zeker : ’n ei hoort erbij”.
Kritisch zijn op de kwaliteit van voedsel is belangrijk. Er zijn grote verschillen in herkomst en versheid van producten, dit geldt ook voor eieren. Eieren voor de handel worden voorzien van een code. Grofweg zijn er vier categorieën die iets uitdrukken over het dierenwelzijn. Hoe lager het eerste getal van de stempelcode, des te beter het leven van de kip. Biologische eieren met code 0 zijn het diervriendelijkst. De kippen hebben veel ruimte, uitloop naar buiten en eten ook biologisch voer. Vrije uitloop- en graseieren met code 1 komen van kippen met veel stalruimte en vrije uitloop naar buiten. Scharreleieren met code 2 komen van scharrelkippen die leven in een gesloten stal met weinig beweegruimte. Rondeel-eieren hebben ook code 2, maar deze kippen kunnen wèl naar buiten en hebben dus een diervriendelijker bestaan. Kooi-eieren met code 3 komen van kippen die een zeer dieronvriendelijk bestaan lijden. Deze eieren zijn niet in de supermarkt te koop maar worden verwerkt zoals in koek, cakes, mayonaise, sauzen en eipoeders. Ongemerkt krijgen we deze eieren dus ook met ons voedsel binnen uit industrieel bewerkte voedingsmiddelen. De keuze voor biologische eieren lijkt de meest gezonde keuze.