Nazomer en herfst is bij uitstek het seizoen van de paddenstoelen. Paddenstoelen worden meestal gezien als groente, maar zijn eigenlijk vruchtlichamen van schimmels, die zich door sporenvorming vermenigvuldigen. Er bestaan eetbare en giftige paddenstoelen. Van alle eetbare soorten is de champignon de meest bekende. Ook shiitake, cantharel en oesterzwam zijn goed verkrijgbaar en staan steeds vaker op ons menu. Paddenstoelen bestaan voor 95% uit water en slinken daarom fors bij bereiding. Bij wassen in water nemen ze vocht op en verliezen daardoor veel smaak. Voorzichtig schoonvegen/-borstelen is voldoende. Ze kunnen worden gebakken, gekookt, gegrild en zelfs gefrituurd of gevuld,zoals de portobello-champignon. Ze zijn te gebruiken als smaakmaker maar ook als gerecht. Paddenstoelen leveren per 100 gram gemiddeld 11 kcal., 2 g eiwit en 1 g koolhydraten voornamelijk als voedingsvezels die een goed verzadigingsgevoel geven. Ze zijn rijk aan B-vitamines, bevatten vit C en mineralen als kalium, zink, koper, ijzer, selenium, fosfor. Paddenstoelen leveren te weinig eiwit, ijzer en vitB12 om als volwaardige vleesvervanger te gebruiken, maar ze kunnen wel prima als variatie op het menu staan. Denk ook eens aan paddenstoelen als broodbeleg, lunchgerecht of gezonde snack.